Type to search

Bilejernes ønskeliste til fremtidens dæk

Diverse

Bilejernes ønskeliste til fremtidens dæk

Share

Nordens bilejere har i en undersøgelse fået lov at ønske sig lidt ekstra af fremtidens dæk og hjul. Og her taler vi ikke bare om flottere alufælge eller lignende. Vi taler faktisk i langt højere grad om effektivitet og bæredygtighed.

Bilejerne vil have holdbare, smarte og let rullende dæk. Det skal være dæk, der kan tilpasse sig forskellige vejrforhold med sensorteknologi. Det skal også være dæk, der er holdbare. Og så skal det være dæk med lavere rullemodstand. Det er bilisternes ønskeliste til fremtidens dæk.

Smartere dæk til smartere biler

Lige som at biler bliver smartere og mere selvkørende i fremtiden, sætter kunderne også krav til deres dæk. De skal også være smarte.

Det første punkt handler om tilpasning. Forestil dig et sæt dæk, der selv kan tilpasse sig vejrforholdene med smart teknologi. Måske skal mønsterdesignet kunne ændre sig, hvis teknologien opfanger ændringer i vejoverfladen. Det kan eksempelvis være på en vej med rigtig meget vand efter et stort regnskyl. Så skal mønstret udvide sig for at dræne vandet mere effektivt og reducere risikoen for aquaplaning.

Men det er ikke det eneste, som sensorteknologi kan være med til at forbedre. Det kan også bruges til sikkerhedsudstyr, der advarer om dækslitage, når det er tid til at få nye dæk, eller hvis dækket er monteret forkert – vi kender alle sammen nogen, der har fået byttet om på hjulene i forbindelse med skift til sommer- eller vinterdæk hjemme i garagen.

De første skridt er faktisk allerede taget. Mange dæk har allerede sensorer, der måler lufttrykket og sender besked til billisten gennem bilens infosystem.

Mere bæredygtige dæk

Et andet punkt på ønskelisten fra bilejerne er mindre rullemodstand. Det er en større opgave, som skal balancere sikkerhed og bæredygtighed. Der skal sandsynligvis udvikles nye gummiblandinger, dækstrukturer og mønsterdesign for at komme i mål.

Men når det lykkes, bliver det også en sejr for miljøet. For jo flere biler, der kører med let rullende dæk, jo større er miljøfordelene. Det har nemlig en betydelig effekt på brændstofforbruget.

Ny dæksæson

Imens vi venter, kommer den ene nye dæksæson efter den anden. Lige nu er der ikke længe til den næste. Efteråret har for alvor fået fat, og de første nætter med nattefrost har også været forbi.

Men er du klar til endnu en stor runde dækskift? Det er sidste chance for at få handlet ind og fyldt op på lageret, hvis du skal nå det, inden kunderne pludselig står i kø. Har du dine maskiner og tilbehør klar til dækmontering? Du får lige en hurtig tjekliste:

  • Lovpligtigt eftersyn af din dækmaskine
  • Lovpligtigt eftersyn af din afbalanceringsmaskine
  • Køb nye afbalanceringsklodser – gerne i flere farver, så du matcher kundens bil bedst muligt.
  • Overvej at skifte til et dækjern med plastbeskyttelse
  • Overvej køb af en fælgkantbeskytter i kvalitetsgummi
  • Overvej køb af en stribefjerner til at fjerne limrester og lignende.

Så få fat på din leverandør og få styr på det hele. Du kan stadig nå det, hvis du skynder dig.