Type to search

Sådan får du den bedste belysning i dit hjem

Tips og tricks

Sådan får du den bedste belysning i dit hjem

Share

Belysningen i et rum har en afgørende betydning for dets atmosfære. Lyset i et lokale er med til at sætte stemningen og tildeles også aktivitetsniveauet i rummet. Belysningen har en stor betydning for indeklimaet, og når belysningen i et rum ændres, ændrer rummet ofte karakter. Når du vælger belysning, er det derfor vigtigt, at du først gør sig nogle tanker om, hvilken funktion det enkelte skal have. Det er altså en god ide at overveje belysningen i hjemme på samme måde, som du over vejer dine valg af møbler.

 

3 vigtige elementer for en optimal belysning

 

Der findes et utal af forskellige belysnings varianter på markedet, som alle giver hver sit lys til et rum. Der findes spots, som er gemt væk i loft eller gulv, loftlamper som kan være dekorative, bordlamper som er mere fleksible, og giver mulighed for at lege med udsmykningen, i hjemmet samt mange flere. Den optimale belysning afhænger som sagt af rummets funktion. Derfor bør du gennemgå dit hjem rum for rum. Du kan her finde en belysningsguide, som kan være til hjælp, inden du investerer i din næste lampe. En guide til at vælge en god belysning er at tænke i; opadrettet lys, nedadrettet lys eller direkte lys.

 

  1. Opadrettet lys
    Opadrette lys fungerer ofte som ekstra belysning til en anden belysningsform. Opadrettet lys kan være optimalt i store rum eller i mørke rum. Mørke rum kan syne små, så med supplerende belysning kan du få rummet til at virke større.

 

  1. Nedadrettet lys
    Nedadrettet lys fungerer godt til de steder, hvor du vil skabe en hyggekrog. Det kunne være i stuen eller i soveværelset. Det kan være en standerlampe eller en lampe med en lukket skærm, som giver et varm og roligt udtryk til rummet.

 

  1. Direkte lys
    Direkte lys er optimalt til de steder, hvor du skal fokusere. Det kan være ved et arbejdsbord, hvor du skal sidde og koncentrer dig. Her er det vigtigt, at lyset føles behageligt, men ikke er for afdæmpet, da et afdæmpet lys kan få dig til at føle dig træt.