Hvordan påvirker støj os?
Share
Støj og dårlig akustik stresser os – og i langt de fleste tilfælde opdager vi det slet ikke. Vores hjerner bruger en masse kræfter på at være opmærksom på uvedkommende larm, og hvis akustikken generelt er dårlig, bruger vil også alt for mange kræfter på at forstå, hvad der bliver sagt. Det går ikke kun ud over vores koncentration og giver muligheder for fejl og misforståelser i kommunikationen, men det går faktisk også ud over vores trivsel.
Næsten fire ud af fem danskere udviser ifølge en Megafon-måling symptomer på stress – og det er søvnproblemer, muskelspændinger og hjertebanken, der er de tre hyppigste advarsler fra kroppen. Konstant larm og støj er ifølge stresseksperterne de hyppigste forklaringer på problemet. Faktisk siges det at op mod 500 danskere mister livet hvert år på grund af støj, imens op mod 600 danskere får et slagtilfælde. En ny undersøgelse viser også, at støj faktisk også øger risikoen for at få diabetes. Støj kan i sig selv føre til symptomer som angst, depression og aggressivitet.
Der er altså rigtig god grund til aktivt at gøre noget ved støjen – og det kan gøres på mange måder, både derhjemme og på arbejdspladsen.
Hvis du bor i et hus op ad en tæt befærdet vej, bliver du uden tvivl forstyrret meget af vejstøj, og det er ikke noget, du umiddelbart kan gøre noget ved – udover selvfølgelig at flytte. Det er dog muligt for dig at dæmpe støjen fra venen ved hjælp af en støjskærm ud mod vejen. For optimal effekt, skal skærmen enten være tæt på støjkilden eller tæt på det, den skal beskytte. Hvis man bor i midtbyen og ikke har mulighed for at opsætte en støjskærm. Her kan det dog være en idé at opsætte lydabsorbenter indenfor, så man i det mindste kan være i ro og fred i soveværelset.
Hvis det er på arbejdspladsen at støjen er et problem, er der heldigvis meget, der kan gøres. Støj kan f.eks. betyde, at kontoret er indrettet forkert. Hvis det er tilfældet, kan der gøres meget ved blot at rykke lidt rundt på kontoret. Det kan f.eks. være en god ide at adskille de personer, der taler med med de personer, der generelt arbejder mere koncentreret – og så er det selvfølgelig også en god idé at flytte støj fra f.eks. printere langt væk fra medarbejderne. Derudover kan det også være en god idé at inddrage støjdæmpende elementer i indretningen i form af bl.a. skærmvægge og akustikvægge. De kan tage en del af støjen – især i et storrumskontor. Sidst men ikke mindst kan en telefonboks også være løsningen. En telefonboks kan virke som et frirum for en eller flere personer, der har brug for ro og fred – og den tager virkelig al støjen, så man kan koncentrere sig og være produktiv hele dagen igennem. Du kan læse mere om telefonbokse til kontoret her: https://telefonboks.dk/.